Festa Festa Monini: Colori, suoni e sapori dell'Umbria
Tinutul Umbria

Orasul cu peretii pictati

Mugnano, un sat  mic cu o atmosfera aproape ireala, unde trecutul si prezentul se intalnesc si se amesteca armonios.

 

 

Cu aproape 1 milion de ani in urma, valea Cestola a fost candva acoperita complet cu apa : si era numita lago Tiberino (lacul Tiberino) care traversa toata Umbria din nord pana in sud. Cand apele au inceput sa se retraga, mici familii de agricultori s-au mutat de-a lungul raului. Mai tarziu, in timpul erei Romane, aceste familii « Minius » au devenit proprietarii zonei, de unde se pare ca provine si denumirea de Mugnano. Astazi  vom gasi in acest loc o asezare straveche cu doar 1000 de locuitori, inconjurata de un tinut rural bland, caracteristic Umbriei,  cu dealuri acoperite de paduri de stejar, iar acestia traiesc in principal din agricultura, turism, artizanat si mestesuguri stravechi.

 

Manastirea Benedictina

 

Calugarii benedictini au fost cei care au promovat si au profitat cel mai mult de agricultura. In jurul anului 1000 calugarii benedictini au fondat o manastire si s-au angajat in recuperarea teritoriilor implicand intreaga populatie, iar in schimbul muncii lor au primit protectie si azil. Astfel, in timp foarte scurt, teritoriul a devenit cel mai fertil pamant din regiune. In secolele care au urmat, benedictinii i-au primit pe cavalerii din Malta, care si astazi detin teritorii din apropiere. Cu toate acestea, in prezent au ramas doar ruinele acestei manastiri. In schimb, castelul pe care l-au construit calugarii pentru a proteja micutul sat, peretii exteriori si turnul de aparate inca exista, care in secolul al XVIII-lea a fost suprapus de turnul clopot. Si tocmai aceste elemente arhitecturale stravechi contureaza profilul micutului sat, care la fel ca multe alte regiuni, inca pastreaza centrul istoric al orasului si aleile vechi, arcadele si micile ronduri. Proportiile cladirii, culorile, materialele utilizate, forma  strazilor, totul pare sa comunice turistului un sentiment cald al armoniei, armonie dintre munca omului si mediul inconjurator, aproape ca si cand timpul ar fi incadrat perfect in natura cladirile vechi de secole.

 

 

Peretii pictati

 

Daca in multe zone din Umbria istoria si-a lasat urmele si in cele mai multe cazuri arhitectura este asemanatoare, in Mugnano exista ceva diferit foarte special. Acum aproape 30 de ani a avut loc un proces amplu de reconditionare a centrului istoric. ; cladirile si casele au fost salvate de la degradarea care urma sa vina, s-au desfasurat lucrari chiar si la pavelele strazilor si la sistemele de iluminat, astfel aspectul medieval al orasului a fost pastrat cu grija. In acelasi timp s-a luat hotararea ca orasul sa nu fie transformat intr-un muzeu in aer liber, ci sa prinda viata in lumea de astazi. Arta moderna a inceput sa infloreasca pe peretii medievali crand un efect ciudat si fascinant, de o frumusete ireala. Pictori din Umbria si artisti straini au colorat stradutele inguste cu modernitate. Stilurile si limbajul grafic sunt diferite, variind de la figurat la informal. Temele picturilor sunt inspirate atat din istoria orasului, cat si  creativa, artistica, umana, sensibila, care nu cunoaste limite de timp sau spatiu. O poveste a barbati si femeilor care au vrut sa isi lase amprenta asupra zonei si comunitatii in care au trait.

 

 

O poveste pe care o vei savura pe deplin


Fiecare ungher devine special, privelistea devine si mai frumoasa, fatadele antice revitalizate de culorile contemporane, iar formele care spun o poveste despre vitalitate si creativitate nu mor niciodata. Peretii pictati, care in fiecare an sunt imbogatiti cu alte picturi, reprezinta o parte din fenomenul picturii contemporane. Dar ceea ce este cel mai special sunt frescele, chiar si cele mai recente, care se amesteca perfect cu satele stravechi, dand impresia ca s-au aflat mereu acolo. Toate acestea fac din Mugnano un oras unic, pe care merita sa il vizitezi de fiecare data, chiar si in diminetile si dupa-amiezile de iarna cand se face intuneric repede, traseul luminat face ca acesta armonie sa fie incredibila, in afara timpului, acest minunat melanj de trecut si prezent.

Incarca alt cod de control
  • Pentru a trimite un mesaj va rugam sa completati formularul alaturat cu date corecte.
    Va multumim.